Wat is mijn energieverbruik?

Wat verbruikt een gemiddeld gezin aan energie

Waarschijnlijk weet je niet uit je hoofd hoeveel energie je per jaar verbruikt. De jaarlijkse lasten weten de meeste mensen wel, maar dat zegt niets over het verbruik. Op basis van de lasten kun je jouw energielasten niet vergelijken met de lasten van de buren. De verschillen per energieleverancier zijn namelijk groot. Wij hebben het gemiddelde gebruik van een gezin voor je uitgezocht.

Bij het vergelijken van energieleveranciers is één van de vragen hoeveel je verbruikt aan gas en stroom. Dit kun je vinden op het jaaroverzicht, maar waar ligt deze? Je kunt zoeken tussen je papieren, maar je kunt ook uit gaan van het gemiddelde verbruik. Je moet voorkomen dat je appels met peren vergelijkt, dus moet je ook vergelijken met gezinnen met ongeveer dezelfde samenstelling. Een twee-persoonshuishouden verbruikt minder dan een gezin met twee opgroeiende kinderen. Hieronder tref je een overzicht aan. Let op, het zijn slechts indicaties.

Wat verbruikt een één-persoonshuishouden ? – 2.000 kWh aan stroom en 1.400 m3 aan gas
Wat verbruikt een twee-persoonshuishouden? – 2.500 kWh aan stroom en 1.600 m3 aan gas
Wat verbruikt een drie-persoonshuishouden? – 3.250 kWh aan stroom en 1.800 m3 aan gas
Wat verbruikt een vier-persoonshuishouden? – 4.500 kWh aan stroom en 2.200 m3 aan gas

Wanneer wijkt jouw verbruik sterk af van het gemiddelde?

Het gevaar van gemiddelden is dat je sterk ervan kunt afwijken door bijvoorbeeld veel verouderde apparaten. Hierbij kun je denken aan een cv-installatie van 15 jaar of ouder, een oude vaatwasser en een verouderde wasmachine en vriezer. Een gezin met tieners zullen weer meer stroom verbruiken dan gemiddeld. Dit komt bijvoorbeeld door het gebruiken en opladen van tablets, telefoons en het veelvuldig spelen van computergames. Je moet dus niet blind afgaan op gemiddelden.

Je kunt zorgvuldig vergelijken door overzichten van meerdere jaren erbij te pakken. Door nauwkeurig te vergelijken heb je een kleinere kans op een grote nabetaling bij de jaarafrekening.

4.00 avg. rating (82% score) - 1 vote