Energietarieven 2016

De energietarieven in 2016 zijn gedaald ten opzichte van 2015. De oorzaak is dat wereldwijd de energieprijzen lager zijn. Er is in algemene zin minder vraag naar energie. Gas wordt goedkoper door een afname van de vraag (betere isolatie van huizen, zachte winters). Elektriciteit wordt goedkoper door betere verbindingen met netwerken van Duitsland, Noorwegen en Denemarken, waar goedkope groene stroom wordt geproduceerd. Dit alles heeft zijn effect op de Nederlandse gasprijs en de prijs die energieleveranciers moeten betalen voor het inkopen van energie (gas en elektra).

Vrijwel alle energieleveranciers verlagen de variabele energietarieven. De prijzen voor gas en elektriciteit dalen beide gemiddeld met 5%. Per leverancier kan dit verschillen. Bij een gemiddeld Nederlandse huishoudens betekent dit een verlaging van de energierekening met 50 euro op jaarbasis.

Pricewise maakt daarbij een kanttekening; “De variabele tarieven van deze zogenaamde modelcontracten gaan met vijf tientjes per jaar omlaag. Dit is een kleine besparing als je de variabele tarieven vergelijkt met de vaste (actie) tarieven van bijvoorbeeld 1-jarige contracten. Overstappen naar een 1-jarig contract levert met cashbacks een besparing van € 200,- tot € 350,- op. Blijf als consument dus kritisch je energie vergelijken; dan kun je nog meer besparen.”

4.20 avg. rating (84% score) - 5 votes