Waar op letten bij overstappen energieleverancier

Overweeg je om over te stappen van energieaanbieder? Waar moet je dan op letten? Let bij het overstappen van energieleverancier in elk geval op de volgende zaken.

Wat is de looptijd van je huidige energiecontract?

Begin met het checken van de looptijd van je huidige energiecontract. Kijk in je mail naar de berichten van je energieleverancier, en hier zitten ook de jaaroverzichten tussen die zij elk jaar toezenden. Afhankelijk van de looptijd die je hebt afgesloten, ben je wel of niet vrij om over te stappen. Meestal heb je al een tijdje geleden je huidige energieleverancier gekozen, en is de looptijd van je contract inmiddels verlopen. Je betaalt dan meestal een wat ongunstiger tarief. Bel je huidige leverancier en check de looptijd. Zij zijn verplicht om dit netjes aan te geven. Heb je nog een looptijd, dan kan er een opzegboete / opzegvergoeding gelden. Die is bij een resterende looptijd van minder dan 1,5 jaar overigens maximaal € 50,- voor gas en € 50,- voor stroom.

Welke looptijd van het nieuwe contract wil je?

Welke nieuwe looptijd wil je? Je kan kiezen voor een vrij opzegbaar contract met een variabel tarief. Je kan dan elke dag opzeggen. Nadeel is dat je dan geen overstapkorting of overstapbonus krijgt. Sluit je een contract voor een vaste duur, van 1 tot 3 jaar, dan is er meestal een aantrekkelijke welkomstkorting. Wij raden een nieuwe looptijd van 1 jaar aan. Je krijgt dan een mooie welkomstkorting, je tarieven voor gas en stroom zijn voor 1 jaar vast, en na een jaar ben je alweer vrij. Een langere looptijd is minder handig, want de energietarieven kunnen flink op en neer schommelen en dan loop je eventuele besparingen mis. Een kortere looptijd, dus vrij opzegbaar met een variabel tarief, kan het goedkoopst zijn, omdat de aanbieder dan geen enkel risico loopt. Maar als de energieprijzen ook maar iets omhoog gaan, ben je aan de beurt. Verder krijg je dan ook minder welkomstkorting; de energieaanbieder vindt het fijn om een jaar tegen een vast tarief aan jou te kunnen leveren.

Heb je een enkele of dubbele meter voor gas en stroom?

Kijk in je meterkast? Wat voor gasmeter en elektrometer heb je? Heb je een enkel of een dubbel tarief? Weet je niet wat een dubbele meter is? Het is vrij makkelijk; je ziet bij een ouderwetse meter 1 dan wel 2 meetschermpjes. Bij een digitale meter is het wat moeilijker. Je moet dan op het knopje drukken, en achter elkaar verschijnen dan wel of 1 meterstand of 2 meterstanden.

Kijk vervolgens in onze energievergelijker wat voor jou het meest voordelig is, bij een enkel of een dubbele meter. Bij sommige aanbieders is kiezen voor alleen het normale tarief goedkoper dan een contract met een normaal en goedkoop tarief. Maar let op; niet bij alle aanbieders heb je deze keuze, en ben je met een dubbele meter gedwongen om een gecombineerd tarief af te nemen.

Ga je verhuizen?

Bij verhuizen heb je niet het recht om je huidige energiecontract op te zeggen. Je energiebedrijf verhuist automatisch met je mee. Behalve als dit niet kan, zoals dat je nieuwe woning stadsverwarming heeft. Let daarbij op dat bijvoorbeeld in dat geval je gascontract stopt, maar je nog steeds het stroomcontract hebt.

Stap over en bespaar elke maand tientjes op je energierekening!

Je kan echt flink wat euro’s besparen als je om de paar jaar overstapt van energieleverancier. Bijna elk huishouden kan wel besparen op de energierekening met overstappen. En dat is ook wel logisch, want de energiebedrijven vechten erom om jou als klant te hebben. We hopen je zo antwoord te hebben gegeven op de vragen; overstappen energieleverancier waar op letten en energieleverancier kiezen waar op letten? Wil je weten hoeveel jij kan besparen? Je kan makkelijk en snel de verschillende energieaanbieders vergelijken en kijken wie het goedkoopste energiecontract voor jou heeft. Je kan direct online overstappen, met weinig gedoe. Bekijk hoe je in vier stappen eenvoudig kan overstappen van energieaanbieder.

4.00 avg. rating (81% score) - 2 votes
Mobiele versie afsluiten