Variabel energietarief in 2021 omlaag

Vast of variabel energietarief

Een moeilijke keuze; moet je nou een vast of variabel tarief voor energie kiezen? Variabel energietarief per 1 januari 2021 omlaag en per 1 januari 2022 omhoog!

In 2021 is het variabele energietarief omlaag gegaan. Zowel het tarief als de belasting op energie zijn per 1 januari 2021 met 2,5% omlaag gegaan. Helaas biedt dit alleen voordeel bij huishoudens die een energiecontract hebben met een variabel energietarief. De energietarieven worden jaarlijks 2 keer opnieuw vastgesteld, namelijk op 1 januari en op 1 juli.

Energiecontract met vast tarief

Wanneer je een contract hebt met een vast tarief valt er op dit moment hiermee helaas geen voordeel te behalen. Bij een vast contract staat het tarief voor stroom namelijk gedurende de looptijd van het contract vast. Het voordeel hiervan is natuurlijk wel weer dat je geen last hebt van eventuele prijsstijgingen. Al met al is een energiecontract met een vast energietarief overigens nog steeds het meest voordelig. Meestal zijn de vaste tarieven voordeliger dan de variabele; op dit moment zijn de vaste tarieven lager dan de variabele tarieven.

Energietarieven vanaf 2021 hoger

De energietarieven zijn vanaf 1 januari 2021 omhoog gegaan. De transporttarieven voor bedrijven die gebruik maken van het hoogspanningsnet en het extra hoogspanningsnet zullen namelijk aanzienlijk gaan stijgen. Het is opletten bij een energiecontract met een vast energietarief van bijvoorbeeld een jaar. Als namelijk de looptijd is verstreken, wordt zo’n contract automatisch omgezet naar een variabel tarief. En dan ben je al snel duurder uit. Het loont dus om de looptijd van je energiecontract in de gaten te houden, en op tijd een nieuw contract met een vast energietarief af te sluiten. Vaak kun je besparen op je energiekosten door je energiecontact aan te passen of wanneer je overstapt naar een andere leverancier.

Energie vergelijken vast of variabel

Wil je kijken wat de energieprijzen vast of variabel zijn? Op internet kun je heel eenvoudig via vergelijkingssites, zoals via onze energievergelijker, onafhankelijk je energiekosten vergelijken en zo bepalen of het voor jou voordeliger is om over te stappen of om het contract aan te passen.

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes