Tips om op energiekosten besparen

De energierekening is jaarlijks toch een behoorlijke kostenpost en met weinig moeite zijn er een aantal manieren om zuiniger om te gaan met energie. Wij geven een paar simpele en handige tips om energiekosten te besparen.

Schakel over op LED-lampen

Een van de makkelijkste en snelste manieren is om alle lampen te vervangen door ledlampen. Door deze eenvoudige aanpassing kun je zo 100 euro per jaar besparen op je energierekening. Natuurlijk moet je sowieso nooit de verlichting onnodig aan laten staan.

Voorkom sluimerverbruik

Een andere manier is het echt uitzetten van je elektronische apparaten, zoals de televisie, in plaats van op stand-by. Van het energiegebruik van Nederlandse huishoudens is een flink deel het zogenaamde sluipverbruik door alle apparaten en transformatoren die aanstaan. Hiermee kun je gemiddeld ook jaarlijks zo’n 60 euro besparen op je energierekening.

Zet verwarming een graadje lager

Kijk eens naar de thermostaat van je verwarming. Veel huishoudens stoken het hele jaar op 21 graden. Maar is dat echt nodig? Je kan in de winter ook vaker een trui aantrekken. Het een graadje lager zetten van je verwarming levert je ook al snel 70 euro per jaar op.

Minder heet wassen

Door minder heet te wassen kun je ook jaarlijks gemiddeld zo’n 20 euro besparen op de energierekening. Het verwarmen van het water kost namelijk de meeste stroom. Om de was goed schoon te krijgen zul je wel een langer programma moeten draaien, maar dat is nog altijd energiezuiniger dan het wassen op een hoge temperatuur. Een tip is dan ook om de eco-stand van de wasmachine te gebruiken.

Overstappen naar andere energieleverancier

Ten slotte kun je met het vergelijken van de prijs van de energiecontracten die worden aangeboden door de verschillende energieleveranciers via vergelijkingssites nog de meeste kosten besparen. Dit scheelt je al snel euro 200 tot euro 300 per jaar, afhankelijk van welk contract je nu hebt. Kijk bij onze vergelijking van energieleveranciers.

4.00 avg. rating (82% score) - 1 vote