Gratis energie in de toekomst?

In kleine stapjes gaan wij uiteindelijk overstappen naar duurzame energie. Wat als gezinnen allemaal zelfvoorziend zijn? De energiekosten bestaan dan uitsluitend uit transportkosten, kosten voor de opslag en er wordt waarschijnlijk ook nog wel een belasting geheven. Is dit een redelijke veronderstelling of is het onrealistisch?

Volgens netwerkbeheerders en deskundigen op het gebied van energie is het mogelijk. Het zou zelfs al mogelijk kunnen zijn per 2020. In de praktijk blijkt dat Nederland achterblijft inzake duurzame energie. Een groot nadeel is namelijk dat groene initiatieven grote investeringen vragen.

Nu al investeren in zonne-energie?

Steeds meer particulieren investeren in zonnepanelen om de energiekosten omlaag te krijgen. De investering verdien je terug in de loop der jaren. Toch heeft het “beleggen” in duurzame energie ook een groot nadeel. De ontwikkeling gaat dermate snel dat de panelen over een paar jaren waarschijnlijk alweer achterhaald zijn. Nieuwe innovaties kunnen het afwachten waard zijn.

Dakpannen in plaats van zonnepanelen

Er zijn nu al zonnepanelen te krijgen in de vorm van dakpannen. Dit is een goede ontwikkeling want de “lelijke” zonnepanelen schrikken veel mensen af. Deze dakpannen wijken optisch nog wel af van echte dakpannen. Om het mooi te laten lijken moet een volledige zijde van het dak wel voorzien worden van deze dakpannen. In vergelijking met panelen zijn ze wel duurder.

Ramen die zonnestralen opvangen

Er wordt een energieopwekkende folie ontwikkeld voor op ramen. Zonnestralen op de ramen zorgt voor het opwekken van energie. Hierdoor is er een besparing mogelijk tot 40% op de energierekening. Zoals met veel innovaties het geval is zal het niet direct voor het grote publiek beschikbaar zijn. De kosten zullen eerst nog te hoog zijn.

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes
Mobiele versie afsluiten