Enkeltarief of dubbeltarief
In de jaren ’60 zijn er daluren ingevoerd ter voorkoming van grote stroompieken in de centrales. In die jaren was er namelijk zo’n groot verschil tussen het gebruik van stroom overdag en in de avond- en nachturen dat de energiecentrales het niet aan konden. Hierdoor zijn de energieleveranciers twee verschillende tarieven gaan hanteren, namelijk een normaal tarief voor overdag (het zogenaamde piektarief) en een lager tarief tijdens de daluren; het zogenaamde daltarief. In plaats van een enkeltarief, geldt er dan een dubbeltarief.
Wanneer daltarief
Tegenwoordig zijn grote stroompieken geen probleem meer voor de energiecentrales, en is het verschil tussen het dal en het piekurentarief ook veel kleiner geworden. Bovendien levert niet iedere energieleverancier nog een daltarief. Maar er zijn nog genoeg energiebedrijven die de mogelijkheid bieden om gebruik te maken van een piektarief en daltarief met dan dalurenstroom. De daluren worden door de netbeheerder bepaald. Dit kan per provincie verschillen. Vaak lopen de daluren tussen 21.00 en 7.00 uur.
Daltarief alleen bij dubbele of slimme meter
Je kan alleen gebruik van maken een daltarief als je een dubbele of slimme meter hebt. Bij een enkele meter betaal je een vast tarief voor het gebruik van energie, ongeacht het tijdstip. Doordat het enkeltarief lager ligt dan het normale tarief, loont het overigens niet altijd om gebruik te maken van een dubbel tarief. Meestal loont het alleen om gebruik te maken van een dubbeltarief, wanneer je meer dan 30% van je energiegebruik verplaatst naar de daluren.
Voor het bepalen of het rendabel is om over te stappen van een enkeltarief naar een dubbeltarief of vice versa, is het dus van belang op welke uren van de dag je de meeste stroom verbruikt. Maak je inderdaad vaak gebruik van elektra in de avond- en nachturen, dan kan het lonen om over te stappen. Je kan dan jaarlijks ongeveer zo’n 40 euro besparen.