Energietarief op basis van werkelijke inkoopprijs

Nieuwe energieleveranciers met dynamisch energiecontract

Sinds enkele jaren zijn er energieleveranciers die werken met een dynamisch energietarief. U heeft dan niet een vaste gasprijs of stroomprijs, maar betaalt de energietarieven op basis van de werkelijke inkoopprijzen. Energiebedrijven die dit doen, zijn bijvoorbeeld ANWB Energie, easyEnergy en Frank Energie.

Soorten energiecontracten

Er zijn kortweg drie soorten energiecontracten. Allereerst is er het vaste energiecontract, waarbij u een vaste energieprijs voor de duur van 1 tot 3 jaar betaalt. Daarnaast is er het bekende variabele energiecontract; u betaalt dan een energieprijs die per half jaar, per kwartaal of per maand wordt bepaald. En nu is er dus deze nieuwe vorm, het zogenaamde dynamische energiecontract: het is een energiecontract zonder vaste prijs, de energieprijs hangt af van de inkooprijs op de energiemarkt.

Is dynamisch energiecontract goedkoper dan vast of variabel?

De energieleveranciers die hun energietarieven baseren op de werkelijke inkoopprijzen, zeggen dat zij zeer goedkope energietarieven hebben. Zij hoeven immers geen opslag te hanteren om voor een periode de energietarieven af te dekken. Er wordt per uur ingekocht. Is dit werkelijk goedkoop?

We hebben de totale energietarieven van easyEnergy en Frank Energie vergeleken met bijvoorbeeld de goedkope energieleverancier Energiedirect. De energietarieven van ANWB Energie moeten wij nog nader opvragen. Op basis van de gehanteerde energietarieven in 2022 zijn de energieleveranciers met een dynamische energieprijs gebaseerd op de werkelijke inkoopprijzen niet perse goedkoper. Integendeel; reguliere energieleveranciers lijken goedkoper op de lange termijn. Daar verplicht u zich tot een vaste prijs per maand of jaar, en zo lijken de reguliere energieleveranciers meer inkoopvoordeel en goedkopere energietarieven voor u te kunnen rekenen.

Energieleverancier Gasprijs 2022 Stroomprijs 2022
Energiedirect € 1,32 per m3 € 0,33 per kWh
EasyEnergie € 2,14 per m3 € 0,38 per kWh
FrankEnergie € 2,14 per m3 € 0,38 per kWh

Verantwoording vergelijking; voor bovenstaande energieleveranciers zijn de all-in energietarieven voor gas en stroom voor de maanden januari tot en met begin december 2022 bepaald op basis van de informatie zoals verstrekt op de website van de betreffende aanbieder. De gasprijs en stroomprijs zijn gewogen opgeteld; dat wil zeggen dat de totale prijs per jaar is bepaald op basis van een naar gebruik gewogen gemiddeld gebruik per maand.

Wat is het goedkoopste energiecontract in 2023?

Wat moet u doen? Welke energieleverancier biedt de laagste energietarieven in 2023? Als u reeds een bestaand energiecontract heeft, dan raden wij u aan om bij uw huidige energieleverancier te blijven. De energieprijzen bij een bestaand variabel of vast contract zijn concurrerend. Als u nu een nieuw energiecontract moet afsluiten, dan is wel te overwegen om te kiezen voor deze nieuwe energieleveranciers met een dynamisch contract, omdat zij nu op korte termijn lagere energietarieven hanteren dan de reguliere energieleveranciers. Verder is de vraag of een variabel contract duurder is omdat zij continue energie moeten inkopen, ook met de recent hogere prijs. Terwijl bij een dynamisch contract u geen last heeft van eerder ingekochte duurdere energie, u betaalt de actuele prijs die zomaar eens zou kunnen zakken. Echter, als de energieprijzen blijven stijgen, dan lijkt een variabel contract toch gunstiger omdat gespreid is en wordt ingekocht. Het blijft lastig voorspellen wat de energieprijzen gaan doen in 2023.

Sluit een dynamisch energiecontract af in 2023

Wilt u een dynamisch energiecontract afsluiten in 2023? Bekende aanbieders zijn Frank Energy, Next Energy, easyEnergy en ANWB Energie. Als de energieprijzen iets dalen, dan profiteert u hier direct van bij deze contractvorm. U betaalt namelijk de actuele energieprijs per dag. Bekijk de aanbieding die voor u geldt.

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes