Energierekening stijgt fors

De energierekening gaat fors omhoog voor Nederlandse huishoudens. De energieprijzen zijn eind 2021 flink gestegen. Zowel voor een variabel energiecontract als voor een vast contract wordt verwacht dat de energiekosten een paar honderd euro per jaar zullen stijgen. Vanwege de opleving van de wereldwijde economie na de Coronadip, stijgen alle vormen van energie. Aan de benzinepomp is dit merkbaar, maar ook in het energieverbruik thuis. De verwachting is dat de energieprijzen in elk geval tot het voorjaar van 2022 aanzienlijk hoger zullen zijn.

Wat kunt u doen om de energiekosten laag te houden?

Het is nu maar hopen dat Nederland een zachte winter tegemoet gaat, zodat er hopelijk wat minder gas verbruikt wordt. Daarnaast wordt er vanuit allerlei consumentenorganisaties en politieke partijen opgeroepen om de energiebelastingen te verlagen. Als consument kunt u kijken of u een goedkoper energiecontract kunt krijgen. Wij hebben dit bij de redactie uitgezocht. Dit is niet een representatief voorbeeld, maar het biedt wel inzicht in de huidige situatie. Daarbij richten wij ons op de gasprijs. De gasprijs is per 1 juli 2021 € 0,81 per kubieke meter gas. Op zich al een kostbaar niveau. Bij het onderzoek naar de overstapmogelijkheden, bleek dat de gasprijs bij een nieuw contract zo’n € 0,92 tot € 1,02 per kubieke meter gas bedraagt, afhankelijk van de aanbieder en de contractduur. Dit is een stijging van de gasprijs per eind 2021 van maar liefst 20% tot 25%! Indien u besluit om nu over te stappen, betaalt u direct dit hogere tarief, maar bent wel zeker gesteld dat de kosten niet nog verder stijgen in de komende tijd. Een alternatief is om in de komende maanden nog te profiteren van het huidige gastarief, en in december 2021 te kijken wat u doet. Dit geeft een risico, want de kans is groot dat de gasprijs nog verder is gestegen, en u – onvermijdelijk – aan dit nog hogere tarief vastzit. De kans bestaat echter ook dat vanaf het voorjaar een daling van de gasprijs wordt verwacht, en dit verwerkt wordt in de kosten van een energie abonnement per eind december 2021, en de gasprijzen in december 2021 misschien meevallen. U heeft dan in elk geval in de komende maanden in 2021 nog het lagere gastarief.

Verlaag uw energiekosten met overstappen

Wilt u de energiekosten voor uw specifieke situatie zien? Ga naar ons actuele overzicht van energiebedrijven en kijk wat uw energiekosten voor het komende jaar zijn.

Energiebedrijven top 10
Energiecontract bij scheiding
Advies over energieleverancier kiezen
Energietarieven flink omhoog
Overstappen energieleverancier besparing

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes
Mobiele versie afsluiten