Energiekosten 2019

Wat zijn de kosten van energie, dat wil zeggen van elektra / stroom en gas, in 2019? De energiekosten worden bepaald door drie elementen; a) de kosten van het beheer van het netwerk, b) de kosten van de levering van elektra en gas, en c) de belastingen. De kosten van het netwerk liggen vast en stijgen jaarlijks gestaag. De kosten van levering zijn afhankelijk van de marktprijzen. Alhoewel het steeds belangrijker wordt om energie te besparen, merken we dat niet zo in de marktprijzen. De prijzen van elektra en gas dalen al jaren, en blijven dat doen. De belastingen op energie in Nederland, de overheidsheffingen, daarentegen worden steeds verder verhoogd. En met name dat laatste element maakt dat we elk jaar een steeds hogere energierekening hebben.

Energiekosten stijgen flink in 2019

Diverse instanties hebben uitgezocht hoeveel de energiekosten in 2019 stijgen. In totaal betaalt een gemiddeld huishouden zo’n € 157,- meer dan het voorgaande jaar bij een gelijk energieverbruik. En deze stijging komt met name door de verhoging van de energiebelastingen. En op dat element kan je als consument weinig invloed uitoefenen, behalve minder energie gebruiken.

Energiebelastingen

In Nederland zijn er de volgende belastingen op energie;

  • De Opslag Duurzame Energie (ODE) is een opslag die iedereen moet betalen; deze stijgt met gemiddeld € 61,- per jaar in 2019.
  • De Energiebelasting is verschillend voor elektra en gas. De energiebelasting op elektra wordt in de komende jaren verlaagd, en de energiebelasting op gas wordt gestaag verhoogd. Dit doet de overheid om het overstappen van gas naar elektra aan te moedigen. In tegenstelling tot eerdere beloften gebeurt dit niet helemaal kostenneutraal, maar kost dit gemiddeld € 34,- per jaar.
  • De Vermindering energiebelasting (voorheen heffingskorting) die is bedacht om huishoudens te steunen in de kosten voor energie wordt verlaagd; u krijgt minder terug. Dit geeft een stijging van gemiddeld € 62,- per jaar.

Hoe kan ik besparen op mijn energierekening?

Kortom; je moet in 2019 maar liefst € 157,- per jaar meer gaan betalen. De verwachting is dat dit in 2020 en 2021 nog duurder wordt. Je kan hier als consument weinig aan doen. Er resteren twee zaken die je kan doen om een lagere energierekening te krijgen. Je kan energie besparen, dan betaal je ook iets minder belasting. Daarnaast is het verstandig om met enige regelmaat, bijvoorbeeld eens per jaar of in de twee jaar over te stappen van energieleverancier. Overstappen loont, want je krijgt telkens een welkomstkorting. Bij het afsluiten van een energiecontract lijkt het weinig zin hebben om deze voor meerdere jaren vast te zetten; het meest gunstig is om de tarieven voor 1 jaar vast te zetten, en dan weer over te stappen.

Bekijk ons overzicht van energieleveranciers en sluit online een nieuw energiecontract af. Uw huidige energiecontract wordt automatisch stopgezet door uw nieuwe energiebedrijf.

4.00 avg. rating (82% score) - 1 vote
Mobiele versie afsluiten