Energie tarieven 2020

Hoeveel betalen Nederlandse consumenten in 2020 voor energie? Een gemiddeld Nederlands huishouden heeft per jaar een verbruik van circa 3500 kWh stroom en circa 1.500 m³ gas. De hoofdbestanddelen van de energiekosten zijn de netbeheerkosten, de leveringskosten en de energiebelastingen.

  • Netbeheerkosten: De nutsbedrijven in uw regio dragen zorg voor het netbeheer en dat het gas en de stroom bij uw huis komen. Hiervoor rekenen zij vaste tarieven, die door de overheid zijn vastgesteld. Deze kosten dus vast en zijn voor elk huishouden gelijk. Deze kosten zullen de komende jaren niet veel wijzigen.

  • Leveringskosten: De leveringskosten zijn de kosten van het verbruik van gas en stroom. De kosten zijn afhankelijk van de wereldwijde energieprijzen, waaronder die van olie en gas. De afgelopen jaren zijn de kosten van energie wereldwijd licht gedaald of gelijk gebleven, dus hier worden geen hogere kosten voor 2020 verwacht.

  • Energiebelastingen: De overheidsheffingen op energie wijzigen in de komende jaren. De belasting op gas wordt steeds duurder, en de belasting op stroom steeds goedkoper. Verder wordt de vermindering energiebelasting (heffingskorting) hoger. Per saldo daalt de belasting op energie in de komende jaren.

Energierekening in 2020

Wat betekent dit alles voor de energierekening? De netbeheerkosten zijn vast, en hier worden geen grote wijzigingen verwacht. De energiebelastingen dalen de komende jaren. In 2020 wordt een besparing verwacht voor een gemiddeld Nederlands gezin van zo’n € 66,-. De leveringskosten, ofwel de kosten van verbruik, lijken ongeveer gelijk te blijven. Deze leveringskosten zijn maar een beperkt deel van de energierekening, maar wel de enige waar op bespaard kan worden. Consumenten mogen namelijk elke energieleverancier kiezen die ze willen, los van het netbeheer. Al vaker hebben wij aangegeven dat een gemiddeld Nederlands gezin flink kan besparen door jaarlijks een andere energieleverancier te nemen. Gemiddeld kan met overstappen circa € 150,- op jaarbasis worden bespaard. Overstappen is makkelijker dan veel consumenten denken. Je hoeft online alleen maar een nieuwe aanbieder te kiezen. Vervolgens gaat het nieuwe energiecontract in op de gewenste datum, kan de nieuwe leverancier uw bestaande contract opzeggen, en merkt u er verder niets van.

Kijk bij ons overzicht van energieleveranciers hoeveel u kunt besparen aan energiekosten in 2020. Wij laten je zien hoe je eenvoudig kan overstappen van energieleverancier in vier stappen. Alternatief is om om een verlengingsaanbod bij uw huidige energieleverancier te vragen. Wellicht is het hen wat waard om u als dierbare klant te behouden.

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes
Mobiele versie afsluiten