Bij huidig energiecontract blijven voordeliger dan overstappen

Update april 2023: Het is nu weer zeer aantrekkelijk om over te stappen van energieleverancier. De meeste consumenten zitten bij hun lopende contract nog vast aan de oude inkoopprijzen van de energiebedrijven. Maar sinds begin 2023 zijn de energieprijzen aanzienlijk gedaald. Blijf je zitten bij je bestaande contract, dan blijf je meebetalen aan de eerder ingekochte hoge energieprijzen. Door nu over te stappen, profiteer je direct van de huidige lagere energieprijzen. Lees meer …

In januari 2022 zijn de energieprijzen van nieuwe energiecontracten fors hoger dan die van de lopende contracten. In tegenstelling tot normale tijden, loont het in deze bijzondere tijden dus niet om over te stappen van energieleverancier, maar is meest gunstig het vervolgen van het huidige energiecontract. De verschillen tussen de tarieven voor nieuwe klanten en huidige klanten zijn immens, en bijna het dubbele (!) bij sommige aanbieders. De afgelopen maanden zijn de prijzen voor gas en elektriciteit wereldwijd enorm sterk gestegen. Als gevolg van de hoge gasprijzen worstelen alle energieaanbieders met de hoge inkoopprijzen. Hierdoor moeten zij aan nieuwe klanten fors hogere energietarieven rekenen dan aan hun huidige klanten. Een van de energieaanbieders die dit proactief aan kun klanten meldt, is Energiedirect.nl. Zij adviseren zowel via hun website als bij telefonische navraag aan hun klanten om bij het huidige energiecontract te blijven. Dit vinden wij netjes en transparant!

Energiedirect.nl: Wat betekenen de stijgende energieprijzen voor jou? Of je nu een vast of variabel contract hebt, je zit goed met je huidige contract. De actuele marktprijzen zijn nu namelijk hoger dan wanneer je een nieuw contract bij ons zou afsluiten.

De energiebedrijven stellen dat zij proberen met door slim in te kopen, de stijging van de energiekosten voor de bestaande klanten met een variabel tarief zoveel mogelijk te beperken. Ook op andere vlakken is te merken dat energiebedrijven nu minder inzetten op het werven van nieuwe klanten. Dit is ook te zien in onze energievergelijker; momenteel zijn er minder aanbieders zichtbaar dan normaal. Dat komt omdat energieleveranciers hun aanbod tijdelijk hebben teruggetrokken als gevolg van de fors gestegen gasprijzen.

Gasprijs per m3 in januari 2022

Oorzaak van alle perikelen is dus de forse stijging van de gasprijzen. Hoe zit dat nu precies? Hoeveel kost een kuub gas bij de verschillende energieleveranciers? Het is niet makkelijk te vinden, maar wij hebben het voor je uitgezocht. Klanten met een variabel tarief krijgen bij de meeste energieaanbieders per maand een nieuw tarief. De tarieven worden meerdere keren per jaar door de het energiebedrijf vastgesteld. In normale tijden was dit tweemaal per jaar, maar met de huidige fluctuaties en enorme stijging van de gasprijzen is dit aangepast naar eenmaal per maand. Klanten met een contract met variabele tarieven gaan voor gas per januari 2022 zo’n € 1,11 tot € 1,26 per kuub betalen. Daarentegen zijn nieuwe klanten fors duurder uit! Voor hen kunnen de gasprijzen oplopen tot meer dan € 2,40 per kuub in 2022. De verschillen van de energietarieven voor nieuwe klanten en voor huidige klanten zijn bij alle energieleveranciers immens. En bij sommeige aanbieders dus zelfs het dubbele (!).

Energieleverancier
Gasprijs 2021
Gasprijs 2022
bestaand contract
Gasprijs 2022
nieuw contract
NLE € 0,81 NB € 1,55
Energiedirect € 0,79 € 1,13 € 2,24
Budgetenergie € 0,81 NB € 1,97
Greenchoice € 0,81 NB € 1,89
Essent € 0,80 € 1,11 NB
Vattenfall € 0,78 € 1,26 NB
Eneco € 0,78 € 1,25 NB
Vandebron € 0,75 NB € 2,40
Engie € 0,77 NB NB
Oxxio € 0,80 NB € 2,48

Verantwoording overzicht gasprijs per m3 januari 2022: vermelde gasprijzen zijn per kuub volgens opgave van de energieaanbieders op hun website of in een energievergelijker, prijspeil 1 januari 2022, dan wel bestaand contract voor bestaande klant met variabel tarief, dan wel een nieuw contract voor een nieuwe klant met een looptijd van ofwel variabel ofwel 1 jaar

Energierekening 2022 met zo’n twintig euro per maand omhoog

Essent heeft uitgerekend dat bij een gemiddeld jaarlijks verbruik van 1400 kuub gas en 3000 kilowattuur, tezamen met de aangekondigde compensatie van de overheid, dit een stijging van de energierekening van zo’n € 210 per jaar zal betekenen, ofwel zo’n € 17,50 per maand. Vattenfall heeft ook een berekening gemaakt, en komt richting € 25,- per maand aan stijging van de energielasten. gemiddeld genomen kunnen consumenten een stijging van de energieprijzen in 2022 verwachten van zo’n € 20,- per maand in vergelijking met 2021.

Compensatie overheid hoge energiekosten

De overheid heeft besloten deze stijging gedeeltelijk te compenseren. Op jaarbasis is dit bij een gemiddeld jaarverbruik circa 423 euro. Dit voordeel is reeds verwerkt in voormelde stijging van zo’n twintig euro per maand (anders was de stijging van de energiekosten nog hoger geworden!). De compensatie is uitgevoerd door een algehele verlaging van de energiebelastingen, waarmee het voordeel dus voor iedereen beschikbaar is. Je krijgt deze compensatie automatisch via je energierekening. Je hoeft er zelf niets voor te doen.

5.00 avg. rating (94% score) - 2 votes
Mobiele versie afsluiten