Betaal je teveel voor energie?

Heb je de laatste tijd wel eens kritisch naar je energielasten gekeken? Maandelijks betaal je keurig jouw voorschotbedrag. Eén keer per jaar reken je af met de energieleverancier, maar betaal je niet teveel aan energie? Hier kun je achter komen door te vergelijken.

Veel Nederlanders zijn bezig om het energieverbruik omlaag te brengen. Dat is een nobel streven. Het is goed voor de wereld, maar zeker ook voor je portemonnee. Alle lampen in het huis vervangen door led verlichting verdient zichzelf terug, maar door het vergelijken van energiebedrijven kun je het besparen gelijk groot aanpakken. Veel consumenten vinden het een lastige bezigheid. Het is ook niet het meest aansprekende werk om je factuur van je energieleverancier op te zoeken, en te kijken hoeveel het nou per jaar kost. Toch kan je dit erg veel geld schelen. Jaar in, jaar uit. Nog meer dan de lichten uitdoen of overstappen op zuinigere lampen.

Energiebedrijven richten zich op nieuwe klanten

Energiebedrijven richten zich volledig op nieuwe klanten. Door het weggeven van een korting worden nieuwe klanten gelokt en wordt er een tweejarig contract met ze afgesloten. De klanten die ze al in de boeken hebben nemen ze voor lief. Zit je al meer dan twee jaar bij dezelfde aanbieder van energie? Dan is de kans groot dat je teveel betaalt, en dat je elders een grote korting in het vooruitzicht hebt. En zit je nog bij een ouderwets energiebedrijf? Dan is het vrijwel zeker dat je jaarlijks € 200 teveel betaalt. Zie daarvoor ons overzicht van de gemiddelde energiekosten per jaar van een huishouden.
Voor korting op de rekening moet je dus overstappen naar een andere energieleverancier. De omvang van de besparing verschilt. Het is onder andere afhankelijk van wat je nu betaalt en de jaarlijkse verbruik.

Loont het overstappen?

De energierekening is na de huur of de hypotheek voor veel gezinnen de hoogste maandlast. En voor 2017 en 2018 nemen de kosten van energie alleen maar toe. Bij een besparing gaat het vaak gelijk om honderden euro’s. Uitgaande van een besparing van €20 per maand, hebben we het over twee jaren gerekend over €480. Het gaat vaak om contracten van twee jaren. Na afloopdatum van het contract kun je opnieuw vergelijken en weer een nieuwe keuze maken.

Maakt het uit wie je energieleverancier is?

Nee, het maakt geen verschil of je bij leverancier A of B zit. Het enige verschil is de prijs en eventueel de service. Het is eigenlijk verbazingwekkend dat de verschillen in tarieven zo groot zijn. Ze leveren immers allemaal hetzelfde. Je kunt je er over verbazen, maar je kunt er ook gewoon van profiteren. Stap vandaag nog over en bespaar gelijk op je vaste lasten.

4.00 avg. rating (82% score) - 1 vote
Mobiele versie afsluiten