Energie wordt duurder in 2017

Het geld dat Nederlandse gezinnen kwijt zijn aan energie kan sterk fluctueren. Dit komt natuurlijk enerzijds door een ander verbruik, maar vooral door sterk schommelende prijzen. De voorspelling voor 2017 is dat energie voor een gemiddeld gezin €50 duurder wordt. Maar deze verhoging wordt niet veroorzaakt door stijgende energieprijzen.

Energie wordt voor huishoudens een steeds grotere kostenpost. Na de hypotheek of de verschuldigde huur en verzekeringen, geven gezinnen maandelijks het meeste uit aan energielasten. De voorspelde €50 in één jaar valt nog te overzien, maar de rekening kan nog hoger uitvallen. Deze verhoging komt namelijk door een hogere belasting van gemeenten op stroomkabels onder hun grondgebied. De zogenaamde precario. Dit is voor gemeenten een handige manier om meer geld in kas te krijgen. Begin 2016 ging het al om tachtig van de vierhonderd gemeenten in Nederland. Inmiddels bestaat de energierekening voor 44 procent uit belastingen, ten opzicht van 40 procent in het voorgaande jaar.

Ook de belasting op energie stijgt

Ook de Nederlandse schatkist doet een greep uit onze portemonnee. Voor investeringen in duurzame energie wordt er extra geld gereserveerd. Wat er daadwerkelijk met het geld gebeurt valt niet te controleren. Mogelijk wordt het gebruikt voor subsidies, maar het kan ook gebruikt worden om andere gaten te dichten.

Grootverbruikers van energie zijn woest

Voor veel gezinnen is de financiële schade nog te overzien. Voor grootverbruikers is het een ander verhaal. Vooral in de industrie en de landbouw betekent de extra belastingheffing door de gemeente nogal iets. Waarschijnlijk heeft één gemeente de manier om extra geld te incasseren ontdekt en hebben andere gemeenten de plannen overgenomen.

Consumenten kunnen eenvoudig overstappen naar een goedkopere energieleverancier en de voorspelde verhoging voor 2017 kan zelfs een verlaging worden.

5.00 avg. rating (92% score) - 1 vote