Besparen op energie is slecht voor energiebedrijven

Energiebedrijven doen fanatiek mee om meer de focus te leggen op alternatieve energiebronnen. Toch zou het slecht voor ze zijn als wij massaal over gaan stappen naar zonne- en windenergie. De energiebedrijven hebben er baat bij om te blijven leunen op gas en kolen, maar ze moeten wel aan vernieuwing doen.

Via energiebedrijven kun je kiezen voor duurzame energie. Toch blijkt dat deze nieuwe manier van denken over energie slecht is voor de grote energiebedrijven. Vattenfall (bedrijf achter Nuon) heeft in het derde kwartaal van 2015 een verlies geboekt van 3,1 miljard euro. Ook Essent komt niet ongeschonden uit de strijd. In één jaar tijd hebben ze hun winst zien dalen met 32 procent.

Waar worden de slechte resultaten bij de energiebedrijven door veroorzaakt?

Ze hebben last van de duurzame energiebronnen, maar ook van zuinig apparatuur. Fabrikanten van elektronisch apparatuur vinden het energieverbruik tegenwoordig van groot belang. Dit wordt mede veroorzaakt door energielabels. Ook hebben ze last van een overschot aan centrales. Voor de kredietcrisis zijn deze gebouwd, maar het verbruik van energie is sterk verminderd. In economisch slechte tijden is er ook minder bedrijvigheid.

Subsidieregelingen maken energie te goedkoop

Vooral de Duitse overheid geeft hoge subsidies op groene stroom. Hierdoor zijn de kosten van energie de laatste jaren sterk verlaagd. In drie jaar tijd is energie meer dan 30 procent goedkoper geworden. Een logisch gevolg is dat energiebedrijven minder winst maken. Op bijna de helft van de energiecentrales wordt verlies geleden.

De energiebedrijven moeten dus wel sterk concurrerend zijn. Hier kun je als consument van profiteren. Vergelijk je energiekosten maar eens. Je kunt waarschijnlijk honderden euro’s besparen door over te stappen. Dat is een eenvoudige manier om veel geld te besparen.

5.00 avg. rating (92% score) - 1 vote